Jackie Chan Menerima Gelar Datuk Dari Malaysia

Jackie Chan menerima gelar datuk dari Malaysia

HarianDepok.com – Berita – Internasional, Bintang film laga Hong Kong, Jackie Chan menerima gelar kehormatan “Datuk” dari Pemerintah Malaysia. Hal ini merupakan salah satu strategi pariwisata Malaysia agar mendapatkan citra yang baik di panggung Internasional dalam menghormati seorang publik figur.

Dilansir dari laman Malaysia Kini, Jackie Chan menerima gelar Datuk pada Minggu (1/2/2015).

“Pelakon aksi antarabangsa Jackie Chan menerima darjah kebesaran Panglima Mahkota Wilayah yang membawa gelaran Datuk.”

Acara berlangsung di Istana Negara, Kuala Lumpur. Disebutkan juga, pada penyerahan gelar Datuk kepada aktor yang telah berkarir dari tahun 70-an tersebut dihadiri oleh orang-orang terpenting Malaysia. Seperti Raja, Perdana Menteri dan para Bangsawan Malaysia.

“Turut berangkat Raja Permaisuri Agong Tuanku Hajah Haminah. Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan isteri Rosmah Mansor, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri Noorainee Abdul Rahman turut hadirm,” tulis Malaysia Kini.

Dikutip The Malaysia Online, Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor menyampaikan alasan kenapa Jackie Chan diberi penghargaan Datuk oleh Pemerintah Malaysia.

“Jackie Chan pelakon yang banyak peminat di Malaysia dan boleh promosi Malaysia khususnya Kuala Lumpur dan memang layak,” tulis Tengku Adnan di akun Twitter-nya yang dikutip The Malaysia Online. (“Jackie Chan merupakan aktor yang memiliki banyak fans di Malaysia dan sering mempromosikan Malaysia khususnya Kuala Lumpur dan ia layak mendapatkan gelar tersebut).

Saat penyerahan gelar Datuk, bintang film Police Story dan Thunderbolt itu memakai pakaian khas melayu, peci.

[AndriIdaman/HD]

Tags:
author

Author: 

"Sesempurna apa pun kopi yang kamu buat, kopi tetap kopi, punya sisi pahit yang tak mungkin kamu sembunyikan.” (Internet Marketers & Publisher)